Wiadomo, co pewne bakterie z jamy ustnej robią, że rak jelita grubego staje się bardziej agresywny
4 marca 2019, 13:01Ustalono, w jaki sposób bakterie Fusobacterium nucleatum, które powodują próchnicę, przyspieszają wzrost raka jelita grubego.
Plastik dawno dotarł na dno rowów oceanicznych
27 lutego 2019, 11:02Plastikowe odpady został znalezione w przewodach pokarmowych zwierząt żyjących w najgłębszych rowach oceanicznych. To pokazuje, jak bardzo zanieczyściliśmy Ziemię.
Triklosan zmniejsza skuteczność antybiotyków
22 lutego 2019, 11:39Stosowany jako środek bakteriobójczy triklosan wprowadza bakterie w permanentny stan, w którym są one w stanie tolerować normalnie śmiertelne dawki antybiotyków, w tym antybiotyków stosowanych w leczeniu zakażeń układu moczowego.
Mikrobiom szyjki macicy może sprzyjać zmianom przednowotworowym wysokiego stopnia
20 lutego 2019, 12:42Mikrobiom szyjki macicy może sprzyjać śródnabłonkowym zmianom przednowotworowym wysokiego stopnia (ang. high-grade lesions).
AN12855 - skuteczniejsze uderzenie w gruźlicę
15 lutego 2019, 11:10AN12855, eksperymentalny antybiotyk na gruźlicę, jest skuteczniejszy niż izoniazyd, powszechnie używany lek przeciwgruźliczy, zaliczany do tzw. leków pierwszego rzutu. Badania na myszach wykazały, że ma słabszą tendencję do wywoływania lekooporności i dłużej pozostaje w tkankach, w których rezydują prątki gruźlicy, dzięki czemu efektywniej je uśmierca.
Nowo odkryte bakterie z jelita mogą mieć związki z depresją
14 lutego 2019, 12:23Naukowcy wykryli korelację między depresją a grupą produkujących neuroprzekaźniki bakterii z ludzkiego jelita.
Mikrobiom odpowiada za produkcję znaczącej części toksycznych metabolitów leków
11 lutego 2019, 15:27Niektórzy ludzie cierpią z powodu toksycznych skutków ubocznych leków, które innym pomagały. Naukowcy z Uniwersytetu Yale znaleźli winnego - mikrobiom.
Fermentacja błonnika siemienia poprawia metabolizm i pomaga walczyć z otyłością
5 lutego 2019, 12:03Fermentacja włókien z siemienia lnianego w jelicie zmienia mikrobiom, poprawiając metaboliczny stan zdrowia i chroniąc przed chorobami związanymi z otyłością wywołaną dietą.
Sto pięć nowych gatunków do mikrobiomowej kolekcji
5 lutego 2019, 11:10Naukowcy pracujący nad mikrobiomem przewodu pokarmowego odkryli i wyizolowali z jelit zdrowych osób ponad 100 całkowicie nowych gatunków bakterii.
Bez bakterii nie będzie dobrej kawy...
4 lutego 2019, 12:45Przy obróbce kawy na mokro (ang. wet processing) ważną rolę odgrywają bakterie kwasu mlekowego. Wbrew obiegowej opinii, dłuższy czas fermentacji może oznaczać lepszy smak.